12 Mart 2010 Cuma

Laleler Laleler Laleler Laleler Laleler Laleler Laleler Laleler



***
Lale devri, Osmanlı tarihinde 1718-1730 yılları arasında geçen süreye denir.

Lale devrini padişah Sultan III. Ahmet ve özellikle onun Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa açmıştır. Bu devir, memlekete Batı'dan bazı yeniliklerin girmesi ve saray çevresindeki zenginlerin yaşadığı eğlence hayatıyla belirir. Lale merakı yayılmıştı ve yabancı memleketlerden lale soğanı getirilirdi. "Mahbup" adı verilen bir lalenin soğanı 500 altına satılırdı.

Lale devrinden önce devlet ve halk Venedik, Avusturya ve İranlılarla yapılan savaşlardan yorgun düşmüştü. Barışcı bir devlet adamı olan İbrahim Paşa sadrazam olunca, Avusturya ve Venedik'le toprak kaybı pahasına da olsa Pasarofça Antlaşması (1718) yapılıp savaş sona erdirildi.

Doğu sınırlarında da güvenlik sağlanmaya çalışıldı. Bundan sonra devlet yönetiminde ıslahat ve yenileşmeye gidildi. Lale devrinde ordu yeniden düzenlendi, İstanbul'da itfaiye teşkilatı kuruldu.

İstanbul yeniden imara başlandı. Yeni köşkler,saraylar yapıldı. Türklere ait ilk basımevi açıldı. Yalova'da bir kağıt fabrikası kuruldu. Dokumacılık, çinicilik yapımevleri çoğaldı. Sanat ve bilim korundu.

Padişahın, sadrazamın eğlence ve israfları, yakınlarını iyi mevkilere getirmeleri ve yeni vergilerin konması halkı sıkıntıya soktu ve şikayetlere sebep oldu.
İlmiye sınıfından Zülali Hasan ile İspirizade Ahmet Efendiler, Patrona Halil'i bir isyan için teşvik ettiler. Tarihimizde Patrona Halil isyanı diye anılan isyan patladı. İsyancıların ısrarıyle İbrahim Paşa öldürüldü, sonra Sultan III. Ahmet tahttan indirildi. Böylece Lale devri kapandı.

***

Bahar geldi, lale devri başladı da İstanbul'da. Ahmet efendiler gelse de bizi de isyana teşvik etse demiyorum desem yalan olur.

4 yorum:

manu dedi ki...

ehahahahahahahahahahahha.
Çok huşuma gitti sahildeki dondurma.
ehahahahahahahahahahahaha.
Yazıya gelince tarihi bilgiler hoş ama bu kel alaka sana küçük gelir pilli.

SeV@L dedi ki...

İstanbul'lu olsan alakasız gelmezdi belki.

geveze baykuş dedi ki...

lale soğanına şimdi kaç altın veriyoruz acaba? ah istanbul ah... daha kaç sene çekeceksin bu adamları? ne kadar daha peşkeş çekileceksin?

manu dedi ki...

Pas o zaman.