13 Ocak 2010 Çarşamba

1. Elif Şafak - Pinhan

Övünmek gibi olmasın ya da olsun çok da umrumda değil. Zira aslında bu konunun hiç bir şekilde övünmek ile alakalı olmaması gerekmektedir. Ama gel gör ki bu konuda, insan çevresindekilere oranla bir tık önde olduğunu bilince övünüyor kendisiyle.

Konu kitaplar. Özellikle son üç senedir çok şükür ki iyi bir okuyucuyum. (Övünüyorum basbaya kendimle ne kadar terbiyesizim.) Tamam çok iyi değil ama idare eder en azından. Fakat şöyle bir sorunum var ki, bugün bana "neleri okudun?" diye sorsa birisi treni görüp farklı deryalara giden öküz misali kalakalıyorum. Çünkü sorunlu bir hafızaya sahibim.

Ödünç alarak okuduğum kitaplar olduğundan ya da birileri okusun diye aldığım kitapları sürekli dağıttığımdan dolayı kitaplar elimin altında da olmuyor. Bu nedenle ne kadar okusam da hiç birşey okumamışım gibi öylece kalakalıyorum.

Bu sene her hafta okuduğum kitabı buraya yazacağım. En azından bir gün hafızam tamamen "erör" verdiğinde bakar bakar anımsarım. :)

***


2010 yılının ilk kitabı Elif Şafak - Pinhan. Yazarı çok severek okuduğumu bilen canım dostum, can dostumun bana doğum günü hediyesi.

Genelde aynı yazarların kitaplarına takılmam, bu yazar ne yazarsa okumalıyım diye kendimi kasmam amma bir bahar günü, Adalar vapurundan Bostancı'da indim, ikinci el kitap satan bir tezgaha rast geldim ve bana onca kitabın arasından göz kırpan "Baba ve Piç" kitabını aldım. Sonra Elif Şafak severliğim başladı.

Şu güne kadar yayımlanan on kitabından yedisini okumuş bulunuyorum. Baba ve Piç, Araf ve Aşk en sevdiğim romanlarıdır. Pinhan da üzerinde adı yazmasa bile bu Elif Şafak'ın dedirten cümleleriyle, hikayeleriyle güzel bir kitap onu da araya katmak isterdim ama maalesef çok da beni benden aldığını söyleyemeyeceğim.

Tabi ki bir kitabı okurken kafamın içinde dolaşan tilkilerin çıkardığı seslerin de çok büyük etkisi var okuduklarıma ve tilkilerim pek arsız şu sıra.

Her neyse... En son yazarın Mahrem kitabını okumuş ve okurken biraz bezmiştim ama Pinhan güzeldi ve ben Elif Şafak okumayı gerçekten seviyorum.


"...dağ, tepe/ bayır, ova/ su ve toprak/ ateş ve hava/ senin kokunla yoğrulmuş/ buram buram sen kokmakta/ her nefeste/ her iç çekişte/ ve her özlemde/ seni/ sade seni/ soluyorum/ senin karşında utanmaktan değil/ seni utandırmaktan korkuyorum/ öyle bir sapa yola/ soktun ki beni/ öyle bir yolda rehberlik ettin ki/ hep ışığı görmemek için/ görüp de/ gün ortasında çırılçıplak kalmamak için/ yalvardım durdum/ en nihayetinde/ dönüp dolaşıp vardığım yerde/ senden/ bir senden/ uzak düştüm/ ayrı düştüm/ belki de ilk kez/ o zaman bölündüm..."

16 yorum:

manu dedi ki...

Pilli bakıcam bu yazara,türk yazarlarla aram çok iyi değildir ama tavsiyelerinle bunu düzeltebiliriz.

SeV@L dedi ki...

Bakarsın ve beğenirsin umarım. Tabi sonra sana uydum, okudum zamanımı harcadım, hiç beğenmedim demezsin inşallah. :)

Tabi ben de senden kitap tavsiyeleri beklerim.

manu dedi ki...

Tamam pilli paslaşırız ama ben tavsiye edersem çok beğenirsin.Benim mütevazılığıma da ne olduysa.Bence okumadysan masaldan faustu devralmalısın.Zaten birazdan oda pişşt diye katılacaktır : )

SeV@L dedi ki...

Mütevazılığın luzumu yok zaten boşver.

Ben elimdeki kitabı bitirine kadar bir Faust edineyim. Masal uzak olmasa ondan araklardım ama :))

Bakalım çok beğenecekmiyim tavsiyeni.

manu dedi ki...

Ben orjinal basımını okumuştum böyle pul albümü gibi kapağı vardı ufacık bir bebeydim o zamanlar anlamıştım;
zavallı faust bize ne verebirdiki...

SeV@L dedi ki...

Bir sonraki kitabım Faust'ur. :) Bakalım ben bu kocaman halimle anlayabilecek miyim?

Anlar mıyım sence? :)

manu dedi ki...

Sen anlamasan da içindeki çocuk anlar...
Yukarıdaki cümle göründüğünden çok daha fazlası olup dikkat edilmesi geren bir cümledir!

SeV@L dedi ki...

Umarım anlar. :)

. dedi ki...

pişşşttt..
Ben hiç okumadım Elif Şafak kitapları...
Aslında istiyorum..Biraz soğuk kadın gerçi ama...olsun..

creep dedi ki...

narsist budala.
kafama mı çakıyorsun okuduklarını.
araf çekmecemde. ömer bir türlü çıkamadı aq. barından daha. bu gidişle de çıkacağı yok lavuğun.

çello çalan kedi dedi ki...

yahu bitpalas'a noldu? 3 defa okuduğumu düşünürsek, onu seven yanım öksüz hissetti kendini adı hiç geçmeyince. öyle.

SeV@L dedi ki...

:))) hehehe

Yok valla öyle kötü bir amacım yoktu. :)

Alkol komasına girecek sen çıkarmazsan bardan Ömer'i.

creep dedi ki...

ha ha ha çello. ne okudum yazını biliyormusun?:)))
o seven yazım öküz hissetti:))))
hay ben artık gözlük alayım anasını satayım yaaa:))))

SeV@L dedi ki...

Masal; kendisi soğuk ama kitapları güzel, en azından Aşk'ı oku seveceğine eminim :)


Çello; Yazarın okumadığım üç kitabının arasında kaldı Bit Palas ama çok şey kaçırıyorum sanırım. Bir de sen diyorsan bunları hemen almalıyım kitabı. :)

çaylak dedi ki...

Aşk... kesinlikle çok güzel bir kitap. Elif Şafak'ı da severim, öyle her kitabını okuyayım gibi bir derdim yok ama güzel yazıyor kadın..

geveze baykuş dedi ki...

erör :)
mucuk!