27 Haziran 2013 Perşembe

Sıra Kavgası (?)


http://rozenvainart.com/irena-gendelman/irena-gendelmans-paintings

Bu sabah otobüs durağında sıraya girmiş, efendi efendi otobüs şöförümüzün bizi içeri davet etmesini beklerken bir iki kişi önümdeki hanımefendi, kendi kendine söylenmeye başladı, sonra kulaklıklarını çıkarıp arkasındaki kadına dönerek;

- Şuna bak nasıl da sıradaki insanlardan ayrı duruyor. Sanki birşey yapacaklar! Size birşey mi yapıyorlar burada dururken, bana birşey mi yapıyorlar? Hale bak cık cık cık !!!

Ve benzeri bir kaç cümle ile söylenmeye başladı. Arkasındaki hanımefendi de onu destekleyen bir kaç cümle kurdu falan... "Ötekiler" kazanının altını yakıp etrafında dönmeye başladılar.  Söylendiği kişi sıranın daha ön taraflarındaki siyah çarşaflı, 50'li yaşlarında bir kadındı. Söylenen hanım ve arkasındaki kadın ise kot pantolon, tişörtlü kadınlardı. (her iki tarafta giyinikti yani +18 bir durum yok)

Kadının siyah çarşaflı olması ve sıradan ayrı duruşu hanımefendiyi rahatsız etmişti. Bu aykırı duruşa kızmıştı kadın!! Nasıl olur da kendi kafasına göre durabilirdi!!!


Bu iki hanım aralarında kaynatırken benim ilgim başka bir yere kaydı (e sevgilim var artık bırakında kaysın ilgim :) ) ve sonra birden ne olduğunu anlayamadığım bir şekilde arkasından konuştukları kadın ile sıra konusunda, sabahın erken saatine göre çok yüksek sesle tartışmaya başladılar. Bir nevi zaten siyah çarşaflı oluşuna gıcık oldukları kadına saldırmak için bahane buldular. Saldırdılar da. Konu "sıra"dan çıktı giyinişlerine, yaşam tarzlarına laf söylemeye geldi tabi sonra. Sıra bahane insanların tercihlerine müdahele şahane bebek!

Tabi sonradan bir de "özel hayata müdahele çok güzel sen de gelseneee" girişimleri de oldu. Linç etsek o kadını vallahi gözü açık gitmeyecekti.

Aynı şeyin olduğunu daha önce de gördüm. Tarafların farklı olduğu başörtülü kadınların tacizine uğrayan açık kadınları da gördüm. "Bunlara tecavüz haktır" diyen adamları kendi gözlerimle görüp, kulaklarımla işittim. Küpeli çocuklara sebepsiz azar kayan sakallı amcalar. Sakallı amcalarla alay eden tipler de gördüm. Günümün uzunca bir kısmını geçirdiğim, binbir çeşit insanı bir araya toplayan otobüsler sosyal incelemeler için çok uygun mekanlar. Çeşit çeşit insan var sonuçta.

Aynı şeyleri "haklar", "özgürlükler", "benim hayatıma, giyimime, bedenime kimse karışamaz" diyen insanların yaptığını gördüm. Ki bunu görmek cidden içimi acıttı. Ne derseniz deyin bölücü terör örgütü dediğimiz örgütün yapamadığının yapıldığını çok daha önceden gördüm. Çoktan bölündük biz.

Belki de terör örgütünün çekilme nedeni budur "Ulan yıllardır öldürdük, öldük bi boku beceremedik fitne fücurmuş asıl mesele" demişlerdir. 


Bir aya yakın yaşananlarla çok daha görünür oldu ama aslında öyle 20 günlük bir mevzu değil. Aksine çok uzun süredir ince ince beyinlerimize işlenen bir konuydu, bizler dışa vurmuyorduk. Şimdi özgürce birbirimize küfür edebiliyoruz. Çünkü yarıya yarıya böldüler bizi. Yerimizi biliyoruz artık lan!

Sizli bizli olduk. Samimiyetimizi yitirdik hocam. "Özel hayatımıza saygı" derken, bizden olmayanların hayatlarına küfür etmeye başladık.

Halbuki kadın başta inci gibi dizilmiş otobüs sırasında sırasını bozmadan duruyordu fakat güneşten kaçmak için otobüsün gölgesine doğru gitti. Ama siyah çarşaf giymiş oluşu onu yargılamak için yeter de artardı sonuçta. Bunun bir önemi yok sevgili dostum!

Halbuki kendisinin sabah sabah insanların burnunun dibinde yaktığı ve dumanını suratımıza suratımıza vurdurduğu sigarası yüzünden ben de sıradan ayrı duruyordum. Ki zaten koyun gibi sıralanmaktan nefret ettiğim için hep sıradan ayrı dururum. Fakat bende saçı açık, kot pantolon ve gömlekli bir insandım, kendisi gibi olduğum için, o kadına saydırıp dururken onu onaylamam için bana gözlerini diktiğinde bile benim nerede durduğum dikkatini çekmedi.


Efendiler!

Sağ görüşlü, sol görüşlü, dinsiz, dindar, kadın, erkek özünüzde hepiniz aynısınız.

Saygısızsınız.  




Yazının başındaki resim için